Jest jednym z największych i najnowocześniejszych w Polsce zakładów przetwórstwa mięsa. Firma należy do niemieckiej grupy kapitałowej heristo ag, posiada uznaną i renomowaną markę, a co najistotniejsze – stabilną pozycję rynkową.
Firma została założona w 1996 roku. Pierwszy właściciel, Klaudiusz Balcerzak, zbudował zakład od podstaw i zapoczątkował tworzenie marki Balcerzak.
Obecnie nasza firma zatrudnia ok. 500 osób, w tym wysoko wykwalifikowaną kadrę technologów. Produkujemy do 80 ton wyrobów na dobę, a w ofercie posiadamy asortyment ponad 120 produktów. Naszymi odbiorcami są hurtownie, sklepy detaliczne oraz super- i hipermarkety, a także sieci dyskontowe. Obsługą sieci handlowych zajmuje się należąca do Balcerzak firma conSup Polska, dystrybuująca na terenie Polski wysokojakościowe produkty także innych spółek należących do grupy heristo ag.
Firma Balcerzak, jako pierwsza w Polsce, zaczęła produkować Kabanosy drobiowe, a od wielu lat do grupy jej sztandarowych produktów zaliczamy też kiełbasę Polską surową dojrzewającą. Oryginalne receptury połączone z nowoczesnym parkiem maszynowym i zaangażowaniem wszystkich pracowników Firmy stanowią źródło naszego sukcesu. Sprawnie działająca grupa przedstawicieli handlowych dociera z naszą ofertą do prawie wszystkich regionów Polski.
Produkty pod marką Balcerzak można kupić w sklepach i stoiskach mięsno-wędliniarskich i ogólnospożywczych od Suwałk do Jeleniej Góry i od Szczecina aż do Krosna. Marka Balcerzak należy do grona najbardziej rozpoznawalnych marek wędlin w Polsce.
W roku 1999 firma Balcerzak uzyskała certyfikat UE uprawniający do eksportu swoich wyrobów na rynki Unii Europejskiej. Dzięki cenionym walorom jakościowym i smakowym zdobywamy coraz większe uznanie konsumentów poza granicami kraju i sukcesywnie rozwijamy ofertę na rynkach europejskich.
Certyfikat Zarządzania Jakością IFS (International Food Standard wersja 7.0 poziom wyższy)
potwierdza wysoką jakość i bezpieczeństwo naszych produktów.
Firma bardzo znacząco inwestuje w rozwój własnej infrastruktury oraz parku maszynowego. Owocem tych inwestycji jest powstanie m. in. nowoczesnej linii do konfekcjonowania wędlin pod dachem nowej hali i nowych powierzchni magazynowych.
W 2018 r. została zmieniona nazwa firmy z Sławski Zakład Przetwórstwa Mięsa i Drobiu Balcerzak i Spółka
na Balcerzak Sp. z o.o.
Is one of the biggest meat processing manufacturer in Poland. The company belongs to German group heristo ag. It possesses recognized and reputable brand, and – what is of the key importance – stable market position.
For 25 years of market presence, it has been constantly investing into people, infrastructure and machinery. Nowadays, the company employs approximately 500 employees, including staff of highly qualified technologists, continuously developing new, innovative products. Each year, answering market demands, there are new assortments being launched on the market, that strengthen company’s position and contribute to its development. Over 120 different products – basing on pork and poultry – offered in regular sales, guarantee daily production on the level of 80 tons per day.
Our customers are: wholesalers, retail outlets, super- and hypermarkets as well as discount chains. The international chains are serviced by conSup Polska - the company owned by Balcerzak, that distributes in Poland high-quality products of Balcerzak as well as other companies belonging to heristo ag.
Our leading assortment of semi-dried and ripening cold meats – various kinds of „kabanosy” or Polish Raw Ripening sausage, classic or spicy version with pepper – can be easily found in offer of groceries and specialized meat stands all over the country. “Balcerzak” brand belongs to the group of best recognized brands in cold meat branch in Poland.
In 1999, Balcerzak obtained an EU certificate that enables the export of its products to the European Union markets. Due to high quality and appreciated taste of the products, we are getting more and more recognition of consumers outside the country and we are constantly developing our offer on European markets.
Quality and safety guarantee is confirmed by IFS certificate (International Food Standard Verison 6 higher)
In 2018, the name of the company was changed from Sławski Zakład Przetwórstwa Mięsa i Drobiu Balcerzak i Spółka
to Balcerzak Sp. z o.o.